Tálalómester receptek
(Az Ovális Tálalómestert most akciós áron 7490 Ft-ért megrendelheted 4500 Ft kedvezménnyel 2013. Június 2-ig)
Hozzávalók:
½ kg száraztészta (Gyermelyi), 1 evőkanál só, 1-2 evőkanál étolaj vagy olvasztott margarin
Elkészítése:
A tésztát beletesszük a Tálalómesterbe, meglocsoljuk olajjal, rászórjuk a sót. Lobogó forró vízzel teleöntjük a tálat, megkeverjük a tésztát és rátesszük a tetejét. Kb. 10 perc múlva megkeverjük, megkóstoljuk. Ha megfőtt, leszűrjük, ha még kemény a tészta 5 percre lefedjük.
Ha elkészült a tészta, a szűrőbetétet kiemeljük, kiöntjük a vizet, a szűrőbetétet visszatesszük, tálalásig fedővel letakarva melegen tartjuk. (Vigyázat! A tészta még tovább puhul!)
Zacskós levesek
Betét nélkül is dolgozhatunk. A levesport leöntjük forrásban levő vízzel.. Elkészülési idő: 10-12 perc
Tojás főzése:
Lágy tojás, ízléstől függően 6-10 perc, kemény tojás 12-15 perc. Forrásban lévő vizet használunk.
Almakompót
A feldarabolt almára ráöntünk annyi ízesített szirupot, hogy bőven ellepje. Az edényt lefedjük. Elkészülési idő: 20-25 perc.
Mákos guba
Hozzávalók:
12 db kifli, 1 liter tej, 1 vaníliás cukor, cukor
Elkészítése:
A tálalómesterben öntjük le a karikára vágott kiflit a felforralt tejjel. Lezárjuk. Elkészülési idő: 15-20 perc
Virsli főzése
Virslit főzhetünk és tárolhatunk az edényben, ha lobogó forró vízzel 5-15 percre lezárjuk. A bőrös virsli nem reped ki, nem ráncosodik, fogyasztásig melegen tarthatjuk. Ha műbeles a virsli, a műanyag héját főzés előtt el kell távolítani.
Hidegen- melegen tartás
Meghosszabbíthatjuk a hideg, illetve meleg hatást, ha a rácsbetét alatti részt vízzel együtt lefagyasztjuk, illetve jégkockát használunk, ha meleget kíván az étel, forró vizet töltünk a rácsbetét alá.
Olajban sültek
Az olajban sült húsokat, zöldségeket a szűrőbetét segítségével a zsiradéktól alaposan lecsöpögtethetjük. Ha a fedővel lefedjük, melegen is tarthatjuk. A panír ropogósságát még jobban védjük, ha a fedőről többször letöröljük a keletkezett párát.
Fagyasztott ételek kiolvasztása
Fagyasztott élelmiszerek olvasztására úgy használjuk az edényt, hogy a rácsbetétre helyezzük az olvasztásra szánt élelmiszert, és a fedőt rázárjuk. Praktikusan az edény aljában gyűlik össze pl. a húslé, gyümölcslé.
Hozzávalók:
½ kg túró, 2 tojás, 7 evőkanál búzadara, kicsi só
Öntethez 2 dl 20%-os tejföl, 1 vaníliás cukor, cukor
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük, s legalább ½ órát pihentetjük. Utána hideg vízbe mártott kézzel vagy kanállal gombócokat formázunk és egymás mellé téve a 4 l-es Ovális tálalómester szűrőjébe tesszük. Forró, lobogó vízzel teletöltjük az edényt, majd a gombócokat a szűrővel beleengedjük a tálba. Rátesszük a tetejét, és ½ óra múlva leszűrjük, majd tálalhatjuk is a Mix-Fixben összerázott öntettel.
Hozzávalók:
l liter tej, 1-2 Aranka vaníliás krémpor, 1 vaníliás cukor, 6 tojás fehérje, 1 vaníliás cukor,
Elkészítése:
A Maxi-Mixben 2 részletben összerázzuk a tejet a krémporral és a vaníliás cukorral, ezt az Elegancia Tálba öntjük. A tojásfehérjéket a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A kemény habot az Ovális Tálalómester rácsába szaggatva a forró vízzel megtöltött tálba engedjük, és lefedve 7 percig főzzük. Ezután a megfőtt habot a vaníliás tejbe téve tálaljuk.
Madártej
Hozzávalók:
l liter tej, 1 GÁLA vaníliás pudingpor, 1 vaníliás cukor, 2-3 tojás fehérje, 1 vaníliás cukor, cukor ízlés szerint
Elkészítése:
A Maxi-mixben 2 részletben összerázzuk a tejet a pudingporral és a vaníliás cukorral és ezt 3, 5 literes kristálytálba öntjük. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Vízbe mártott evőkanállal galuskákat szaggatunk a 4l-es tálalómester szűrőbetétjébe. A tálalómester aljába kb. 3 l lobogó forró vizet öntünk, beleeresztjük a szűrőt a galuskákkal, lefedjük és 6-7 perc után leszűrjük. A galuskákat a pudingos tejre tesszük és tálaljuk.
Grízgaluska leves
Hozzávalók:
1 tojás, 3 evőkanál étolaj, késhegynyi szódabikarbóna, 7 csapott evőkanál búzadara
Elkészítése:
A Mix-Fixbe beleütjük a tojást, beletesszük a 3 evőkanál étolajat, késhegynyi szódabikarbónát majd összerázzuk. Beleteszünk 7 csapott evőkanál grízt, ismét jól összerázzuk, amíg lehet, és 4-5 percig pihentetjük. Közben 2,5 l vizet felforralunk 1 púpos evőkanál vegetával. Az ovális tálalómester szűrőbetétjét kivesszük, vízzel kiöblítjük, beleszaggatjuk a grízgaluskákat. A tálba beleöntjük a forrásban lévő levest. Belemerítjük a rácsot a rajta levő galuskával. Rátesszük a tetejét, és 10-15 perc múlva kész. Közben egyszer megkeverhetjük.
Almagombóc
Hozzávalók:
25 dkg alma, 1 tojás, 1 dl búzadara, csipetnyi só
A forgatáshoz: 4 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál porcukor, 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj, 1-2 dl tejföl
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, húsát apróra vágjuk (nem reszeljük le). Utána a tojással, a búzadarával meg a sóval összegyúrjuk. Ha túl lágynak érezzük, egy kevés darát keverünk még bele. Lefedve hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetjük, majd nedves kézzel 6 gömböt formázunk belőle. Az Ovális Tálalómester szűrőjére rakosgatjuk. Kb. 1,5 liter enyhén sós, forrásban lévő vizet öntünk rá, lezárjuk, és kb. 20 perc alatt megpuhítjuk. Közben az olajon a morzsát aranysárgára pirítjuk, egy kevés porcukorral meg fahéjjal ízesítjük. A tejfölt a maradék fahéjjal és porcukorral összekeverjük. A kész gombócokat a szűrőbetéttel együtt az edényből kiemeljük, majd a pirított morzsában megforgatjuk. Tálaláskor a tejföllel meglocsoljuk.